Já píšu Vám z Vašeho zápraží! Naše milá babi, moje milá tchyně

2. 10. 2016 14:26:48
Sedím tu na zápraží Tvého domku a dívám se do nebe. Na hvězdy prvních podzimních dnů. I Ty sama jsi tu o svém vlastním podzimu nesčetněkrát sedávala. Dnes už jen Bůh ví, na co jsi myslívala a jaká přání odsud posílala do oblak.

Ať už jako malé děvčátko poskakující mezi pražci s bandaskou, ve které stydnul Tvému tátovi oběd, nebo jako osamělá stará žena na letité lavičce. Říkávalas, až umřu, všechno to tu prodejte a peníze rozdejte vnoučatům.

Babi, vážně jsi to chtěla? Myslíme, že ne. Tvoje děti přece nepotřebují peníze výměnou za tradice a pokoru. Nepotřebují peníze výměnou za vzpomínku na chvíle, kdy vrzla vrátka a Ty jsi jim z okna zamávala na přivítanou či na rozloučenou.

Proto jsme Tvůj rodný dům neprodali. Chceme v něm zase všichni žít. Tedy všichni ne. Žije tam Eliška s Markem, i když toho jsi víc poznat nestihla, ale to, cos potřebovala, jsi určitě pochopila.

Tak babi, abys věděla, jde to dobře. Na zahrádce zase kvetou kytky, stříhají stromy, zahradu sečou, jen ta jablka se letos neurodila. Věř nebo nevěř, těch pár Tvých jahod, cos plela ještě před odchodem, hýčkají. Na mističku jich vždycky je. A představ si, kdo se na ně dneska nejvíc těší? Takový malý chlapeček, Tvůj pravnouček Vojta.

Celé léto jsme se všichni scházeli u Tebe na „záspi“. Chodívala ses tam z kuchyně ohřívat, a víš, že Eliška dneska taky? Mladí domek vyklidili, opravili, ale památka na Tebe, dědu a všechny, kdo v něm kdy žili, zůstává. Sklep zavezli, to mě osobně trochu zabolelo. Protože vím, že v něm ve válce umírala Tvoje sestra. Ale zase tam už nikdy nikdo neumře.

A neboj se, i Petr k nám jezdí. To víš, zvyknout si na opuštěnou kuchyň trvalo Tvému staršímu synovi ze všech nejdéle. Ale přijel a Vojtíškovi přivezl krtečka. Toho, cos marně léta ze zahrádky vyháněla.

Babi, představ si, Tvoje věrné kamarádky na Tvůj hrob vážně pravidelně chodí. Chodíme taky, ale ony častěji. Naposledy jsme tam položili svatební kytici. To když se Ti ženil vnuk. Byla to hezká svatba, Petr byl s námi. Nevěsta s ženichem nám k té slavnosti připravili takovou hezkou nástěnku, Ty i děda jste na ní byli na fotografiích. Vidíš, pořád tu s námi všude jsi.

A já tu teď sedím na té Tvé záspi a říkám si, že možná píšu zbytečně, že všechno stejně víš. Ale dobře. Aspoň kvůli sobě Ti chci říci, že v Tvém rodném domku u kolejí žije Tvoje rodina, okna tam jsou večer rozsvícená a z Tvých záhonků si opět mohu odnést kytičku.

A když kolem jede mašinka, tak na nás všechny zase houká, a představ si, že z Tvojí zahrady ji dnes už vítá ještě někdo navíc. S velkou vervou na ni oběma ručičkama mává maličkatý kluk. To bude jistě i za Tebe. Tak na něj dohlížej, prosím.

Autor: Sylva Heidlerová | neděle 2.10.2016 14:26 | karma článku: 34.32 | přečteno: 954x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 5.85 | Přečteno: 288 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 21.60 | Přečteno: 424 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.91 | Přečteno: 291 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma článku: 26.76 | Přečteno: 572 | Diskuse
Počet článků 51 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2419

Vzácná je ta šťastná doba, kdy je dovoleno myslet si, co chceš, a říkat, co si myslíš. Tacitus

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...