Sylva Heidlerová

Není kouře bez ohýnku, není nad pokakanou plínku

9. 06. 2017 15:01:56
Měla jsem je ráda, ty dřívější hospody. Útočiště dospělých, do kterého děti mohly nakukovat jen zpovzdálí a s touhou. V krčmě jsme si kupodivu rovni, jdeme tam za stejným účelem. S přídechem zapovězeného se těšíme,

až budeme pít, kouřit, koketovat, klábosit a mudrovat, násobit radost, dělit smutek.

„Kdes byla? Snad ne v hospodě?“ Vyslýchali kdysi naši a mlátili mě přitom deštníkem. Ten cigaretový čmoud byl všudypřítomný a nedal se popřít. Avšak není kouře bez ohýnku, a že zapálená to jsem vážně leckdy byla! Ano, tehdy to tak chodilo a tehdy to tak v hostincích vonělo. Nikotýnem, modrým dýmem, šumem, pivem, životem i vínem.

Mžik, klapka. Jsme tu dnes! A vidíte!

Z putyk zmizely popelníky, přibyly dětské koutky. Maminky se tam těší a batolata otráveně řvou. Chodí tam všechny za stejným účelem: Pít, koketovat, klábosit a mudrovat, násobit radost, dělit smutek. Všudypřítomný cigaretový čmoud, který se zapřít nedal, teď ovšem kvůli jejich komfortu chybí. Neměly by se však spíše věnovat rozjíveným dětem? Kuřáka tu nevidíš, zato ale třeba zoufalce, který popíjí pivo s létajícím talířem na hlavě, nemineš. Stejně jako dámu politou bublifukem. A deštníkem je mlátí roztomilí drzouni.

Nesnáším je, ty současné hospody. Útočiště nesoudných rodičů a jejich potomků, do kterého mohou štamgasti nakukovat jen zpovzdálí a s touhou! Důvod? Maminky s dětmi to chtěj taky! Sakra, je to tak těžká volba? Dítě nebo knajpa?

Jeden nešvar jsme vymýtili, druhý se zjevil. Proti němu ale zastání nenajdete.

Není totiž možné ani uvěřitelné, že by snad někomu vadila horda rozmazlenců, navíc nahlas a zbytečně okřikovaná, daleko více než cigaretový kouř.

Potíž je v tom, že tabák do hospody, jež je historicky vnímána jako český kulturní fenomén, patří. Zato mimino tu odjakživa působilo jako pěst na oko. Typické a neopakovatelné prostředí „nálevny“ měníme na mateřské centrum. Zapáleně kážeme o zdravovědě a přehlížíme totální selhání rodičovské výchovy. V lokálech se nekouří, v lokálech se přebaluje.

Poučení: Použitá plena v blízkosti svíčkové se šesti čpí více než stejný počet vajglů od vedlejšího stolu.

Autor: Sylva Heidlerová | karma: 41.14 | přečteno: 2503 ×
Poslední články autora