Když jsou rodiče rukojmími svých dětí. Interaktivní blog.

23. 07. 2017 18:50:57
Byli jednou jedni manželé, kteří založili hospodu. Co hospodu - penzion i usedlost. Dřeli do úmoru od nevidím do nevidím, posluhovali zákazníkům i dobytku. A vychovávali tři syny. Nezvonil zvonec, nebyl pohádky konec.

O blaho synů neúnavně pečovali, vysokoškolská studia dopřáli všem. Vystrojili tři velké svatby, nachystali tři velikánská věna. Nezvonil zvonec, nebyl pohádky konec.

Táta s mámou se neúnavně plahočili dál, teď už hostili i rodiny svých synů - radostně a velkoryse. Vejminek se nekonal, síly však docházely. Nejčastějším hostem se staly bolesti a únava. Stárnoucí pár splnil svůj úkol, své potomky zabezpečil. I nadešel čas předat kormidlo a opustit loď. Avšak stáje, polnosti ani budovy na tři rovné díly nerozdělíš. Rozdrobením ztrácí majetek na hodnotě, to dá rozum. Navíc pokračovat v rodinném podnikání chce jen Pepa. Ten, který ve kšeftu i v ohradnících jako jediný vyrůstal. Zemědělec a hostinský hlavou i srdcem. Avšak jen do té doby než potkal lásku ještě větší. A mezi námi, po té přece nikdo nemůže chtít, aby své právnické vzdělání uplatňovala při práci pokojské. Pozor, nemluvíme o hotelovém řetězci v centru Prahy, ale o penzionu na kraji vsi, který je na přímé účasti rodinných příslušníků založený.

Současní farmáři žili skromně, pilně spořili a pilně budovali. Slevili ze svých snů, a díky tomu obdělávají záviděníhodné statky. Syny mají tři, milují je stejně a stejně je touží i podělit. A v tom je jádro pudla. Břímě a tíhu „rodinného zlata“ je ochoten nést pouze Pepa, i když jeho osobní život patrně dozná újmy. Slávek žije v Praze a chce tam žít dál, ovšem luxusněji. Luboš staví kariéru na poradenství všeho druhu, což obnáší nezvykle dlouhé a náročné začátky. V jejich finančních plánech trčí velikánské mezery, které by měly zaplnit rodinné úspory. Dovolávají se spravedlnosti a požadují stejně, jako by získal Pepa, poněvadž dědictví lze ocenit v milionech. Leč les o kus dál nepřesadíš a pštrosí stádo by na Václaváku působilo přinejmenším nepatřičně

Vyhovět požadavkům zbývajících synů tedy znamená začít prodávat. Ale pak už zase nebude co předávat.

Zajímá vás, jak to dopadlo? Nijak. Babi s dědou stále robotují, s vidinou zachování vlastní podstaty a hodnoty životního odkazu. Ruší lázně, odkládají dovolené. Schází před očima. Ona hubne, citově i tělesně sedřená, připravená rezignovat a všeho se vzdát. On se rozčiluje a trápí, grunt drží zuby nehty. Stali se rukojmími. Ani jeden nechce mezi své děti zasít svár, nechtějí přijít o zbožňovaná vnoučata. A tak raději zaseli svár mezi sebe a přicházejí jeden o druhého. Silou vůle i setrvačností táhnou tu káru naloženou penězi a hořkostí dál. Odbývají sami sebe, hluší ke svým srdcím, která bijí na poplach. A křehké příbuzenské vztahy berou navzdory jejich plahočení za své. Tak jako tak.

Majetek generace rozdělil. Nespojí je, ani bude-li spravedlivě rozmělněn. Nespokojenost a touha po bezpracném blahobytu se dětí už nepustí. Chtějí sklízet to, co nezaseli. Nikdy nebudou mít dost, pokud bude mít ten druhý byť jen zdánlivě víc. Tady je každá rada drahá. Nebo je to mnohem jednodušší?

Co si myslím já?

Jistě – kdo se něčeho dobrovolně vzdá, bude obdarován jinak, to platí vždy, bez ohledu na věk. Problém je, že ti staří nežijí své životy, ale situují se do životů svých dětí. Jinak by našli někoho, kdo by pokračoval v jejich duchu, prodali mu farmu a sami by si výnosu užívali. V krematoriu si už nic nekoupí, tam se nic neprodává. Povinností rodičů je děti vychovat a dát jim vzdělání. A lze-li - potřebnému pomoci v případě nouze. Zazvonil zvonec a pohádky je konec.

Co si myslíte Vy?

Autor: Sylva Heidlerová | neděle 23.7.2017 18:50 | karma článku: 39.15 | přečteno: 3545x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 36 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 132 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 275 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.10 | Přečteno: 146 | Diskuse
Počet článků 51 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2419

Vzácná je ta šťastná doba, kdy je dovoleno myslet si, co chceš, a říkat, co si myslíš. Tacitus

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...