Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

A jak byste to teda chtela? Mit v penezence halere (ktere vam budou pravdepodobne jen pro zlost) anebo cenu za rajsky protlak 7.00 Kc?

Pokud proste potrebujete koupit jen ten protlak, platte kartou (jestli je vam lito zaplatit o 50 haleru vic). Porad lepsi protlak za 6.50 nez za 7.00 a rohlik za 1.50 nez za 2.00, nebo ne? Zkusila jste si spocitat o kolik vic byste zaplatila, kdyby vsechny polozky ocenene na halere byly zaokrouhleny na cele koruny smerem nahoru?

Toto rozhodne neni jen zalezitost CR. Cena za benzin v Australii se uvadi ne za 1 litr ale za 100 litru = 111.90 AUD. Tzn. ze za jeden litr je cena 1 dolar a 119 centu (nejmensi mince je 5 centu).

http://www.abc.net.au/news/2015-01-15/accc-admits-petrol-gouging-probably-taking-place/6018368

0 0
možnosti
MN

Vážená paní, než něco napíšete, ověřte si skutečnosti. Tak třeba to, že Vás podvádí řetězce tím, že uvádí cenu v haléřích, které neexistují a tudíž nevíte co zaplatíte. Ale kdybyste si nastudovala příslušnou legislativu spojenou s tím, že z oběhu byly staženy a zrušeno používání všech fyzických haléřových mincí, věděla byste, že účtování v této jednotce zůstává a případná cena v nich uvedená se zaokrouhluje VŽDY nahoru. To, že někteří obchodníci zaokrouhlují dolů i nahoru je jednak jejich benevolence, jednak porušení nařízení...

Právě tak klamete (možná i sebe) tím, když tvrdíte, že něco podobného nikde není. Ale je. Třeba ve Švédsku - ore není, ale ceny v něm ano.

A už i některé země eurozóny neemitují mince nízkých hodnot jako třeba 1 a 2 centy (Finsko), San Marino (1, 2, 5 cent), ad... jiné země je emitují pouze pro sběratelské účely (např. Monaco). No tam pro změnu můžete použít mince těchto hodnot emitované s emblémy jiných zemí eurozony.

0 0
možnosti
DM

Ach jo,

emitovaná měna a peníze spolu mají pramálo společného,peníze ve smyslu mincí či bankovek jsou je zlomkem objemu peněz na trhu a většina peněz je STEJNĚ virtuálních na harddiscích počítačů a to kupodivu ja v Německu tak v Čr,OSTATNĚ JAKO NA CELÉM SVĚTĚ,tudíž váš problém problémem není a je jen nepochopením toho že v jakémkoliv účetnictví se nic enzaokrouhluje a jede se na haléře.Neschopnost držet fyzicky v ruce haléř automaticky nepředstavuje neschopnost držet haléř na účtě...

1 0
možnosti
SH

Děkuji za vysvětlení, i když to není úplně smysl mojí otázky. Kolik tedy bude venkovské babičce skutečně stát jeden rajský protlak za virtuálních 6,50?

0 0
možnosti
MH

Přece se zaokrouhluje až celý nákup a jít si pro jeden rohlík je neekonomické, i kdyby byl zadarmo. Když si jich koupíte deset, zaplatíte vždy to, co je na regále, nebo se snad pletu?

3 0
možnosti
SH

Dobrá, dobrá. Čili, abych dosáhla ceny na regálu za 1 rohlík, musím se jimi cpát horem dolem? Proč tam tedy nestojí to, jak to ve skutečnosti je?

0 0
možnosti

Zajímavé! Ještě v devadesátých letech to bylo férovější. To ještě obíhaly pětihaléře a některé ceny končily pětihaléři, menším číslem však nikoliv. Možná bych nějaký pětník ze zásuvky vyhrabala, desetníky tam mám určitě. Asi si půjdu zítra koupit jeden rohlík za 1,50 a i když po mně budou chtít 2 koruny, dám jim jen jednu a k tomu pět těch desetníků, to bude sranda, asi na mě zavolají policii...

1 0
možnosti
VH

Vaše dcera nemá pravdu. Základní česká měna (koruna) se dělí stále na sto haléřů. Haléře jako údaj o ceně stále existují a jejich užití je zákonné. Pouze neexistuje platidlo v hodnotě menší, než 1 Kč. Takže se cena - po vynásobení a sečtení všech položek - zaokrouhlí podle matematických pravidel. Ono pět protlaků za 33, nebo za 35 (kdyby byly po sedmi) je drobný, ale rozdíl.

Závěr: ceny jsou v české měně.

PS: Pokud platíte kartou, bude Vám strženo bez zaokrouhlení v korunách i haléřích. Vy jste si nevšimla, jak Vám účtuje banka?

4 0
možnosti
DM

Mnoho lidí nechápe rodíl mězi emitovanou měnou a penězi jako takovými...

0 0
možnosti
SH

Možná neumím psát blogy, ale umím to dát do tabulky: takže jen prozajímavost "Kolik stojí rohlík, když je cenovka na regále 1,50?

Odpověď - záležína kombinaci různých variant cen na regále, počtu koupených rohlíků a forměúhrady. Původně jsem myslela, že nás zrušení haléřových MINCÍ povede k motivacinakupovat ve větším a platit bezhotovostně, to by bylo v tak nelogickéekonomické situaci alespoň nepatrně logické. Ale chyba - toto platí pouze vpřípadě, když cena na regále končí 0,5 až 0,9 haléřů (a obchody zaokrouhlujínahoru), a když zároveň kupujeme lichý počet rohlíků :)))))) Ano, tehdy se dáříci, že platit hotově se nevyplácí. Ovšem, končí-li cena na 0,1 až 0,4 haléřůa koupíme-li jeden aaaneeeebooo dva rohlíky, vyplatí se jednoznačně najít vkabelce hotovost.

Takže jen pro ujasnění, skutečněnelze JEDNOZNAČNĚ říci, kolik stojí rohlík, ač je cena za něj na regáleJEDNOZNAČNĚ uvedena. A to konkrétně mě vskutku vadí...

1 0
možnosti
SH

omlouvám se, text se sleje při kopírování z wordu.

0 0
možnosti
SH

1. Aha, tak proč v tom obchodě nezaokrouhlí cenu předtím, než ji zveřejní? Proč stanoví cenu, až podle toho, co u nich nakoupíme?

2. Aha, takže kartou nám strhnou i imaginární "to", tedy vlastně co? To, čím v hotovosti platit je nemožné?

1 0
možnosti
Foto

Ad. 1. Zaokrouhlování původních cen nemá pro obchodníka žádný význam.

Ad. 2. Ano, haléře existují jen bezhotovostně. Ale svůj velký význam třeba při tarifikaci telefonních hovorů mají.

1 0
možnosti
Foto

Nevadí. Protože ty haléřové se sčítají a pak:

1. Při placení v hotovosti se výsledná částka zaokrouhlí buď nahoru nebo dolu.

2. Při placení kartou se odečte přesná částka, takže není pravda, že haléře neexistují. Neexistují pouze haléřové mince.

8 0
možnosti
VV

Myslite to asi tak jako ze v Nemecku kdyz u Tankstelle stoji benzin 1, 22,9 € to u 10 litru nevadi? Ale ze vas vlastne u dvou litru do Jawety okradou?

0 0
možnosti
  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2429x
Vzácná je ta šťastná doba, kdy je dovoleno myslet si, co chceš, a říkat, co si myslíš. Tacitus

Seznam rubrik