Diskuse

Drž se svého kopyta, je v něm sláva ukryta

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To je těžký... pořád, že nejsou řemeslníci, že se děti nechtějí vyučit.... Ale asi v tom nějaký důvod bude. Plat v zaměstnání=směšný, živnost= spousta dřiny, času a o nějakém nadstandardním příjmu se mluvit taky nedá. Navíc neustále poslouchat, jací jsou živnostníci zloději. Takže, to jsou jen plané kecy, stejně jako, že práce je spousta a nejsou lidi. No jo, ale za jaký plat na těch "volných" místech....

0 0
možnosti
SH

Rozumím vám. A když se tedy vzdělají více, myslíte si, že tito řemeslníci dosáhnou v "kancelářích" vyšší plat? Nejde o to, že by neměl být vzdělaný řemeslník, ale aby se vzděláním nepřestal chuť pracovat rukama. Protože se vydává na tenký let, kde ten jeho řemeslný fortel nikdo neocení.

0 0
možnosti
HD

Vzdělání je nutné. O tom není pochyb. Ale musí jít skutečně o vzdělání, ne o lejstro. Vzdělaný přeci může být i řemeslník. A dobrých řemeslníků si lidé považují, o tom není pochyb. Jenže, kdysi, někdy v mezi roku 1970 a 1980 se začalo s tím, že prostě MUSÍME mít víc vzdělaných lidí a tak se začaly zavádět učební obory s maturitou. Maturita (státní) měla ve svém výsledku stejnou hodnotu, jako ty ze středních škol. Všichni víme, že kvalitou obou vzdělávacích zařízení ale nebyla stejná. Stejně jako ale nebyla stejná u všech středních škol apod. A pak, po revoluci, jsme došli tak daleko, jako dnes jsme. Kdo nemá vysokoškolské vzdělání, jako by téměř nebyl. Ale ze své vlastní zkušenosti můžu říci, se kvalita současného VŠ vzdělání vůbec ani nemusí dosahovat kvalit vzdělání středoškolského. Ono záleží na tom, kde to vzdělání jedinec získal. Ano, vzdělání ano. Je třeba, je nutné. Dnes, na rozdíl od dob dřívějších, má možnost se na školu (vysokou určitě, střední nevím) dostat každý, kdo studovat chce. Ale řemeslníci jsou třeba taky!!! A když bude kadeřnice mít vysokoškolský titul, ať ho klidně má. Ale ať ho získá za vlastní peníze a ať to není povinnost pro výkon zaměstnání (zde jsem to uvedla jako ad absurdum příklad). Příkladem z praxe může být požadavek na VŠ vzdělání zdravotních sester, kdy je nyní snaha o návrat k původnímu stavu, kdy zdravotním sestrám pro výkon povolání stačila střední zdravotnická škola s maturitou. Hezký den.

1 0
možnosti
SH

Zcela vyčerpávající. A jen si dovolím doplnit, že ty zmiňované zdravotní sestry si to povinné vysoké vzdělání musely platit samy.

0 0
možnosti
JZ

Žijeme ve svobodné společnosti, tudíž každý ať si vybere podle své vůle, čím se chce živit. A upřímně, vždy je mít lépe více vzdělaných lidí, než méně. Když cítí, že ještě může studovat, nechť studuje, to je jedině dobře. Rozhodnout se o své práci bych měl podle toho, jaký mi dává smysl, ne podle toho, jakou má prestiž a kým je obdivována. Přece nebudu uměle navyšovat prestiž nějakého oboru nebo řemesla jen proto, abych někoho zmanipuloval do učení. Pokud je málo zedníků nebo sklářů, tak ať je, má bejt? Copak to vadí? Třeba těm zbývajícím zase tím pádem stoupne plat a společenská hodnota a jejich nedostatek budem motivem pro jiné, ať se tomu vyučí...

1 0
možnosti
SH
MR

M56a97r85t81i14n 69R41a42m

18. 10. 2016 15:20

Karma!

Každoročně si hlavu lámu, proč má mít kadeřnice maturitu...

A když už ji chce, tak ať je státní tj. Stejná pro všechny! Gympl, jako učňák! Nezvladáš? Ok, tady máš výuční list, pokud splníš, co tohle lejstro vyžaduje.

A rozhodně seženete práci spíš, než z kvalifikací gender studie! A budete užitečnější!

2 0
možnosti
SH

Děkuji. Může ji mít, ale také by pak měla mít chuť dál dělat kadeřnici.

0 0
možnosti